SØKER UBEHAGET OG FINNER NYE ROM

SØKER UBEHAGET OG FINNER NYE ROM

Dette er det tredje i en serie på fire intervjuer denne våren om hvordan folk fra forskjellige yrker bruker sin coachingkompetanse på jobben.

SØKER UBEHAGET OG FINNER NYE ROM

Et intervju med gründer og rådgiver Anniken Fjelberg, av Heidi Sellevold

Jeg besøker Anniken Fjelberg i hennes helt nyinnflyttede kontor i det myldrende co-working-huset 657 Oslo, som hun har grunnlagt sammen med partneren Joachim Levin. Det er et lyst rom med innslag av sterke farger, tulipaner på pulten og takutsikt over Fredensborg. – Dette er første gang på ti år at jeg har eget kontor, sier hun strålende, er det ikke fint her?

– Hva jobber du med?

– Jeg jobber som rådgiver for bedrifter, med merkevarebygging, strategi, kommunikasjon og med fasilitering av prosesser. Videre er jeg coach og mentor for enkeltpersoner og bedrifter, også gjennom Connect Norge. Og ikke minst er jeg gründer! Jeg har gründet fire, snart fem selskaper i mitt liv: Dinamo Design, Keep Expanding, 657, Superblaise og UT Studentbyrå. Dette har jeg lært mye av.

FELLES SUKSESS

– Hva synes du er aller gøyest på jobb?

– Å møte motbakker som vi faktisk klarer å bestige – det elsker jeg, svarer Anniken engasjert. – Og å få mennesker til å samarbeide slik at de skaper suksess. Ikke bare med penger, selv om det også er viktig, men ved at alle føler mestring og at de vil mer sammen enn hver for seg. Jeg har stor tro på det vi i sosialpsykologien kaller gjensidighetsprinsippet, at når du gir, så får du. Når man har noe å by på, er dette den beste måten å skape en gjensidig relasjon på. Jeg tror at en innstilling av takknemlighet legger til rette for de situasjonene du ønsker deg. Det er egentlig ikke så stor forskjell på å gi bort og å være takknemlig. Jeg opplever at jeg får mer enn jeg gir i hverdagen.

– Hvorfor tok du coachingutdannelse, og hvordan opplevde du dette?

Da jeg tok utdannelsen hadde jeg vært leder i ti år uten en formell HR-utdannelse ved siden av sivilmarkedsfører-utdannelsen. Jeg valgte CTI fordi måten de jobber på passet godt inn med livssituasjonen min, jeg hadde ikke anledning til et fulltidsstudium og eksamen neste år. Og så likte jeg veldig godt at det er co-activt, at dette er noe vi skaper sammen – at vi ser klienten som kreativ og ressurssterk. Det var viktig for meg at det var en grundig utdannelse hvor vi lærer å gå dypt og skape selvinnsikt gjennom refleksjon. Det har vært veldig nyttig for meg som leder å få denne innsikten og treningen, og jeg har brukt det jeg lærte mye siden. I tillegg til at vi utdannet oss, var vi en gruppe folk som jobbet med oss selv. Det var spennende, lærerikt og gøy å være med på.

 – Hvordan bruker du coachingverktøyene?

– Jeg bruker dem egentlig i all min interaksjon med andre. Som leder, coach, mor, venn og med meg selv. Coachingen har blitt en del av meg, den påvirker måten jeg lytter på, min bevissthet om at vi har valg og betydningen av å gå inn i og oppleve følelsene våre. Denne kompetansen gir gode ringvirkninger til omgivelsene, og det er det fint å være en del av. Coachingteknikkene minner meg på hvor bra mennesker vi kan være.

 Anniken_profilbilde

FRYKT SOM DRIVKRAFT TIL VEKST

– Når trenger du denne kompetansen mest?

– Når det er vanskelig. Når folk sier opp, eller jeg må si opp noen. Eller når vi mangler likviditet. Eller når jeg har kranglet med mannen min. Eller når jeg er redd. Da bruker jeg ulike teknikker som gjør at jeg klarer å være i situasjonen som en ressurssterk person. Dette er sentralt for meg. Jeg holder et foredrag som heter Seek Discomfort, som handler om hvordan vi kan bruke frykten som en positiv drivkraft til å vokse som mennesker. Jeg opplever at vekst i noen tilfeller kan sammenliknes med et dataspill, hvor du skal kvalifisere deg til neste nivå. Når du behersker et nivå, går til det neste og begynner på nytt. Men du får med deg de nøklene (innsiktene) du fikk i forrige nivå. Jeg har ingen intensjon om å bli på det samme nivået hele livet. Jeg vil hele tiden inn i nye rom. Disse teknikkene hjelper meg å finne dit. Det er mye morsommere å leve sånn, sier hun ivrig, selv om jeg fryktet gründerlivet før jeg gikk for det.

– Jeg tror mange ønsker å leve slik, men at de færreste tør det, skyter jeg inn.

– Frykt har et bristepunkt. Å kjenne på frykten er mye verre enn å gjøre det du frykter. Sånn sett er det bare å gå på! Når du har opplevd dette noen ganger, trenger du mindre mot. Da blir opplevelsen gledesbetont samtidig som den er litt skummel. Når jeg kjenner at noe er skummelt, så vet jeg at jeg skal i den retningen. Da betyr det vekst. Seek discomfort.

– Før jeg lar deg få nyte ditt nye rom i fred, Anniken, fortell hva ditt unike bidrag på jobben er.

– Samarbeid – jeg fasiliterer prosesser som får mennesker til å jobbe godt sammen. Jeg støtter grupper i å stå i vanskelige relasjoner, og skaper innsikt om at det finnes en annen vei enn konflikt. Dette fører til co-creation, noe som er både vanskelig og fantastisk gøy å være med på.

– Er du stolt?

– På en måte er jeg det, men jeg kjenner det mer som en stor glede over alt jeg får være med på. Det er mindre ego i glede. Jeg er veldig veldig glad!


Heidi Sellevold jobber som coach, skribent, kurs-og foredragsholder. Hun er utdannet medieviter og sertifisert CTI-coach.

Heidi