Nå er tiden her da gode ferdigheter i lytting kan hjelpe med å lege sår. Noen mennesker er naturlig gode lyttere, og andre er trent til å være spesielt gode lyttere.
I Norge, har CTI Nordic trent mer enn 1000 Co- Active coacher i denne formen for lytting, som støtter folk til å skape visjoner, ta viktige valg og nå viktige mål. De er også trent til å hjelpe folk til å kjenne seg levende og få selvinnsikt når man trenger å fordype seg og finne ut mer av seg selv, istedenfor å presse seg fremover.
Noen ganger hender det i livet at noe ekstraordinært skjer, og livet blir vanskelig å takle. Når man ikke trenger terapi, og heller ikke noen andres råd om hva man burde gjøre, er det en tid for å ha en venn som er god til å lytte. Å kunne snakke åpent med noen, som kan hjelpe meg til å oppleve det livet jeg har. Det er viktig å forsøke å inkludere smerten og tapet. Hulheten som kommer når følelser blir unngått og stengt ute, er en høy pris å betale. Det er så mange lette veier å bli «tom» på. For mye TV, Pc, arbeid, shopping, alkohol eller mat. Alt dette kan være måter å stenge ute følelser på, og kan føre til en følelse av tomhet. Jeg lever ikke, jeg bare er tilstede. Vi mennesker ønsker innerst inne heller å oppleve det livet vi har, inkludert de aller beste og aller verste delene, enn tomhet.
Co-Active «process coaching» gir deg noen retningslinjer som kan hjelpe deg å bli en bedre lytter, og – på den annen side, skape bedre samtaler og muligheter til å sette ord på det som er vanskelig å uttrykke. Her er noen av hovedpunktene i å lytte til en person som har det vondt og vanskelig på grunn av livets omstendigheter. De er hentet ut fra boken Co-Active Coaching: Changing Business, Transforming Lives av Karen Kimsey-House, Henry Kimsey-House and Phillip Sandahl og fra Milne Kintners erfaring fra å være kursleder for hundrevis av coaching kurs for CTI.
- Å LYTTE
Som lytteren, har du naturlig nok veldig lite å si. Din ivaretakende interesse skaper noe mer verdifullt enn hvis du er den som snakker. Å lytte skaper et trygt rom der en person som har hatt store tap, eller har andre kraftige følelser, kan søke etter sine tanker og følelser.
- OM Å GI RÅD
Når du oppdager at du søker etter løsninger og gir råd, lytter du ikke lenger. Du fikser ting. Dine løsninger er til veldig, veldig liten hjelp for en person som jobber seg sin vei gjennom følelsene og opplevelsene sine. Din lytte- tilstedeværelse er antakelig sjelden, og en reell velsignelse, så gjør ditt beste for ikke å komme med egne kommentarer. Dine løsninger, det er leit å si det, forstyrrer bare, når en person trenger å gå inn i seg selv for » å se seg om».
- VÆRE TILSTEDE
Ha hele din oppmerksomhet i forhold til din venn på ordene han/hun sier, «følelsen av» den energien som kommer med ordene, og hva kroppsspråket deres ser ut til å si. Som lytteren, la fokuset ditt hvile på de elementene og på å holde deg i «nuet» med din venn.
- STILLHET
Vær komfortabel med å la stillhet skje, selv nøling og somling. Du er en gave til denne personen bare ved å være der og med det faktum at du bryr deg. Fortsett å være nær ham/henne og la stillheten fylles med din følelse av omsorg og kjærlighet. Stillhet delt med noen som bryr seg kan virke merkelig, og likevel, det er godt; vi vet vi ikke er alene.
- STØTTE OG TRO
Ingen frykt eller smerte responderer godt på deadlines eller logikk. Det som er viktig, er personens mot til å kjempe for et helt liv. Når de beveger seg gjennom ukjent territorium, kan helingsprosessen virke rotete og treg. Mens du lytter, kan du i et og annet tilfelle gi en kort, oppriktig kommentar for å holde motet oppe i dem mens de leter videre.
«Det er helt greit.»
«Alt du gjør er helt rett.»
«Du vil finne veien gjennom dette.»
(Dette er ordene Milne mildt sa til sin far mens han lå i koma på den siste dagen i sitt lange liv. Han var døende, og gjorde det beste han kunne for å finne sin vei.)
- BILDER
Du kan spørre din venn: «Hvordan er det med deg (for tiden)?» og tillat at en dypere konversasjon kan følge. Det eneste språket vi har som uttrykker ordentlig hvor vi er, er metaforer eller referanser til kroppen. Personen som lider, svarer – «lei meg». Du åpner opp samtalen for dem ved å spørre dem om en metafor som beskriver hvordan de føler seg lei seg («lei deg som en…») Dette er hvordan metaforer hjelper oss å beskrive hvordan det er dypt inne i oss.
Til slutt, en liten oppsummering:
Vi er i stand til å løsne grepet på det vi er redd for og/eller det vi ikke orker å bære. Det som trengs av oss mennesker er åpenhet overfor det som smerter oss. Vanligvis bare «danser vi med» det vi frykter, for eksempel frykten for ensomhet. Hvis vi kunne «besøke» ensomheten istedenfor frykten for den, ville ensomheten forandre seg.
Det trengs enormt mot for å ta risken på å komme innenfor de veggene vi har satt opp for ikke å føle.
Du kjenner kanskje til noen av disse grunnleggende lytteferdighetene om hvordan lytte kraftfullt til mennesker når livet og det å være menneske virkelig gjør vondt. Måtte du ha motet og hjertet, da, når muligheten til å lytte presenterer seg selv.
Av
Milne Kintner CPCC og Senior Faculty for CTI www.Renaissancemidlife.com
Grethe Deinoff CPCC og Partner for CTI Nordic www.ctinordic.com