Livet kom i veien
Jeg møter stadig mennesker som forteller meg om sine drømmer. Alt det de ønsker å få til, og alt det de vil oppleve, uten å ha lykkes så langt i livet. Verst er det når jeg hører godt voksne personer, og da særlig pensjonister, si at «Hadde jeg bare ….», eller «Hvis det ikke hadde vært for …» som unnskyldning for å se at tiden, og kanskje også mulighetene, har gått fra dem. Hva er det som har stoppet dem, og hva var det som egentlig skjedde underveis? Kom rett og slett livet i veien?
Det er aldri for sent
Allerede etter at du har lest dette kan du ta et nytt skritt i den retningen du ønsker at livet ditt skal ta, hvis du vil. Hva er det egentlig som stopper deg? Hva er viktig for deg akkurat her og nå?
I barndommen skjedde mange ting automatisk. Både fordi du var ekstremt nysgjerrig, og fordi du fikk mye hjelp uten å be om det. Du lærte å krabbe, gå, snakke, løpe, synge, lese, skrive, regne, svømme, sykle og mye, mye mer. Gjennom livet har du også fått lære hva som kreves for å leve i harmoni sammen med andre, og forholde deg til hva mennesker du møter på din vei forventer og krever av deg. Sakte men sikkert flyttes vekten over fra det ubegrensete og nysgjerrige til det forutsigbare og rutinemessige. Du beveger deg på en måte vekk fra det å være til det å gjøre. Men, gjør du de tingene som du faktisk trives med, drømmer om eller ønsker å mestre? Går du i den retningen du ønsker?
De fleste av oss putter flere og flere mursteiner oppi ryggsekken, og da blir det tyngre å gå. Veivalgene vi gjør underveis får også konsekvenser for det terrenget vi beveger oss i.
Hvis du nå sitter med en følelse av at du ønsker noen endringer i livet, er det bare du som kan gjøre noe med det. Still deg selv spørsmålet; Hva vil jeg, og hva blir det første skrittet jeg må ta for å få det til? Finner du svaret, er du på vei mot noe nytt og spennende.
De gode hjelperne
Når det første skrittet er tatt så er du i bevegelse. Da trenger du sannsynligvis også å involvere andre for å komme videre, og raskere til målet.
De fleste av oss trives best når vi gjør og opplever noe sammen med andre, men mange av oss kvier seg for å be om hjelp. Vi er oppdratt til at vi skal være selvstendige og tilegne oss nok kunnskap slik at vi kan klare oss selv. Vel og bra det, men det fører også til at vi ofte begrenses av våre egne ferdigheter og erfaringer. Ved å spørre, lytte til, informere og involvere våre omgivelser får du et mye større spekter å handle ut fra. Da kan du også få hjelp til å «luke i bedet», «rydde i kalenderen» eller «rive murer». Sagt på en annen måte, strukturere dine tanker, temme dine sabotører (de tankene som forteller deg at du ikke kan, tør eller bør) og prioritere din tid slik at du får plass til å virkeliggjøre dine drømmer. Hvem kan du spørre om hjelp for å ta neste skritt? Hvorfor ikke gjøre det i dag?
Livet er skitt, så dør vi!
Er det slik du vil ha det? Sannsynligvis ikke, så hva har du tenkt å gjøre med det? Hvis alt er perfekt og du trives med det du gjør i dag, og har inspirerende planer for fremtiden, så er det bare å gratulere! Fortell meg da gjerne hva du gjør og har gjort slik at jeg kan lære av deg.
Hvis ikke, er du i godt selskap, og da blir det opp til deg å snu det umulige til det mulige. For det er nå sånn at det alltid vil være mulig å skape noe også etter fødselen, om og om igjen!
Ulf Deinoff har jobbet med salg, markedsføring og ledelse i små og store, norske og internasjonale, bedrifter siden 1977. Han deler på en humoristisk og tankevekkende måte med seg av sin lange og mangfoldige erfaring både som foredragsholder og skribent. Han er i dag styreleder og partner i CTI Nordic AS/Center To Improve, og styreleder i fagskolen eCademy AS.